Plus
Пробвай премиум акаунт
0   продукта
#
0,00 BGN
Количката е празна

Абонирайте се
ЗА НАШИТЕ НОВИНАРСКИ БЮЛЕТИНИ

За да получавате последните ни новини и съвети, въведете Вашия e-mail

Инфографика

Индикатори за активацията на различни системи

Съвременните автомобили са оборудвани с многобройни електронни системи, всяка от които има предупредителни индикатори. Общо в автомобила имат над сто символа за индикация. Тук ще ви разкажем в подробности за тях. Нека да започнем с индикаторите за включването или изключването на система.

Повече подробности
Популярни видове двигатели в Европа през първата половина на 2018г.

Какви видове двигатели са били най-популярни в страните от ЕС и ЕАСТ (Европейската асоциация за свободна търговия) през първите шест месеца на 2018г.?

Какво е процентното отношение на тези двигатели при автомобилите? В коя страна има по-голямо количество автомобили с алтернативни горива?

Инфографиката ни ще ви помогне да получите отговори на всички тези въпроси.

Повече подробности

Популярни авточасти

За какво служи ЕГР клапана, симптоми и как се чисти

Европейските стандарти за изгорели газове задават допустими стойности на вредните вещества в отработените газове на моторните превозни средства, предлагани в Европейския съюз, Европейската икономическа зона и Обединеното кралство.

Една от технологиите, които са призовани да помогнат в справянето със строгите екологични норми е Exhaust gas recirculation (EGR) – Рециркулация на изгорелите газове.

Повече подробности
Какво трябва да знаете за термостата: устройство, симптоми и цена на смяната му

Двигател с вътрешно горене е вид топлинен двигател, при който горивото се възпламенява и изгаря вътре в самия агрегат. Енергията от разширението на горящите газове се преобразува в механична и се използва за задвижване. Уви, буталният двигател с вътрешно горене не е идеален и далеч не цялата топлинна енергия се трансформира в механична. Голяма част от нея се поглъща от конструкцията му. Най-високо температурно натоварване изпитват буталата, цилиндровата глава, изпускателните клапани и колектори.

Повече подробности

Полезни съвети

Как да паркирате правилно

Ежедневно, на всеки шофьор се налага да паркира автомобила си. Дали пред работното си място, магазина или дома си, всеки водач трябва да умее да паркира правилно и без особени затруднения. Правилата за спиране, престой и паркиране са посочени в правилника за движение по пътищата. При спиране, скоростта на автомобила се намалява плавно. Рязкото спиране е забранено, освен в случаите, когато е необходимо да избегнете пътнотранспортно произшествие.

Повече подробности
Интервал за смяна на ангренажен ремък

Задвижването и синхронизирането на газоразпределителния механизъм към коляновия вал на буталните двигатели се осъществява чрез ангренажен механизъм, или просто ангренаж. Съществуват различни изпълнения на ангренажните механизми в зависимост от предназначението на конкретния двигател, неговите конструктивни особености и нивото на технологиите в годините, в които той е бил проектиран. Най-често се използват зъбни предавки, вериги – едноредни и двуредни и зъбни ремъци. В най-масовите съвременни автомобилни двигатели най-широко приложение са намерили именно зъбните ангренажни ремъци. Преимуществата им пред останалите конструкции са плавният ход и ниският шум на предавката.

Повече подробности

Новини

Защо дизелът губи популярността си в Европа

Напоследък се наблюдава намаляване на търсенето на дизелови автомобили в Европа. Очаква се тази тенденция да се запази през следващите години. Нека да изясним всичко това.

Повече подробности
Jaguar Печели наградата Европейска кола на годината за първи път

Победителят на конкурса Кола на годината беше обявен в Женева. През 2019г., той е електрическия кросоувър Jaguar I-Pace. За първи път кола от британската марка получава тази награда.

Повече подробности

Речник

ABS

ABS (антиблокираща спирачна система) - това е система, която не допуска пълното блокиране на колелата на автомобила при внезапно спиране.

Повече подробности
Steptronic

Steptronic представлява функция за ръчна смяна на предавките на автоматична скоростна кутия. Тя е създадена през 1996 г. от немския производител ZF Friedrichshafen AG по проект на компанията BMW. Може да бъде открита в автомобилите BMW, MG, Mini и Rover. Скоростната кутия може да се управлява чрез лоста за избор на предавка или с помощта на бутони на волана.

Повече подробности

Диагностика

Check Engine на арматурното табло: причини за активация на индикатора и начини на отстраняването им

Check Engine е индикатор, който сигнализира проблеми в работата на двигателя или съпътстващите го системи. В модерните автомобили той информира за отказ на запалителната система или автоматична трансмисия, промени в оборотите на двигателя за известен период или горивната смес и т.н.

Повече подробности
Хидравлична течност: как да я изберете и смените

Полезния живот на хидравличната течност е предназначен за целият живот на колата, но само в случай, че системата няма течове на течност. Използването на второкачествени масла или ненавременните им сменяния са най-често срещаните причини за повреда в хидравликата. Прочетете нашата статия, за да разберете как да избягвате грешки, при избора и заменянето на хидравличната течност.

Повече подробности