• SHOP
 • CLUB
Пробвай премиум акаунт
0
Моят гараж
Добави автомобил
0
продукта #10-3694
0,00 BGN
Количката е празна

Как да запалите двигател в студено време?

Много собственици на автомобили, които карат превозните си средства в райони със сурови зими, постоянно изпитват трудности при запалването на двигателя през студения сезон. И въпреки факта, че автомобилните производители непрестанно работят за усъвършенстването на системите и технологиите, свързани с надеждното стартиране на двигателя, независимо от условията на околната среда, се случва така, че двигателят не пали изобщо. От статията ще научите защо се случва това и как да избегнете оставането без транспорт.

6 фактора, които водят до успешен старт на двигателя при особено студено време

 1. Предварително затопляне. Важи особено за дизеловите двигатели, които при ниски температури изобщо не могат да запалят без предварително подгряване.

В основата на принципа на работа на дизеловите двигатели лежи способността на горивото да се самозапалва. Влизащият в двигателя въздух се компресира, докато температурата му достигне 700-900°C, която е необходима за запалване на впръсканото гориво. Но в студеното време е невъзможно достигането на такава температура чрез компресиране на въздух. Затова за достигането на желаните стойности в горивната камера на двигателя се използват свещи за бързо загряване на въздуха. Повредата дори на една свещ може да доведе до проблеми със запалване на двигателя, така че винаги трябва да проверявате свещите преди зимата.

В сравнение с дизеловите двигатели, бензиновите са по-малко зависими от температурата на околната среда, тъй като при тях горивото се запалва от искри, генерирани от запалителни свещи. Но при температури по-ниски от -24°C бензинът не се изпарява; така че за образуването на по-еднородна смес от въздух и гориво в превозните средства с бензинови двигатели могат да се използват и системи за подгряване.

 1. Състояние на акумулатора. За компресирането на въздух е необходим доста мощен акумулатор. До голяма степен енергийната издръжливост на акумулатора зависи от температурата на околната среда: ако капацитетът на акумулатора при +20°C е сто процента, тогава при -20°C намалява наполовина, а при -30°C - до 20% от първоначалната му стойност. Така че енергията на изтощен или недостатъчно мощен акумулатор не стига за запалването на стартера. Освен това не се препоръчват акумулатори с начален ток под 320А за използване на превозни средства с дизелови двигатели през зимата.
 2. Характеристики на горивото. От състава на горивото зависи температурата му на изпаряване и неговия вискозитет, затова през студения сезон трябва да се използва зимно гориво; това важи както за бензиновите, така и за дизеловите двигатели. Зимният клас бензин съдържа нискокипящи въглеводороди, които са причина за по-ефективното образуване на горивна и въздушна смес и пълното изгаряне при ниска температура. Зимното дизелово гориво не е склонно към кристализация и е с висока студоустойчивост. Намаляването на температурата на сгъстяване на дизеловото гориво става с помощта на специални добавки, които също отвеждат вода от горивото.
 3. Работно състояние на системата за подаване на гориво. Ефикасното образуване на горивна смес изисква добра пулверизация на горивото. Затова своевременно трябва да сменяте филтрите и да почиститвате инжекторите. Винаги се уверявайте, че резервоарът е пълен: в полу- празен резервоар кондензатът се формира много по-бързо. При ниска температура той има опасност да замръзне, което може да доведе до счупена помпа, запушена горивна линия и други неизправности.
 4. Вискозитет на маслото. Гъстото смазочно средство се движи по-бавно по каналите на смазочната система. То не само води до ускорено износване на компонентите на двигателя, но и създава по-голямо натоварване в агрегата. За по-лесното запалване на двигателя през студения сезон се препоръчва използването на масло с подходящ вискозитет.
 5. Компресиране в цилиндрите на двигателя. За да се осигури необходимото налягане за запалване на горивото, камерите за горене трябва да са стегнати. Намаленото компресиране в един от цилиндрите затруднява запалването на двигателя в студеното време.

7 препоръки от AutoDoc, които ще ви помогнат да стартирате двигателя дори и в много студено време

 1. Обезвъздушете горивната система, това ще увеличи налягането в нея до ниво на работа. Този метод може да се използва само за превозни средства, при които горивната помпа работи при включено запалване. За да обезвъздушите системата, завъртете ключа на два оборота, това ще активира горивната помпа, и след няколко секунди изключете запалването. Изчакайте половин минута и повторете. След това опитайте да стартирате двигателя със стартера.
 2. Загряване на акумулатора. След продължително паркиране, включете светлините за дълги и къси светлини или вентилатора на нагревателя за една минута. След кратко загряване, капацитетът на акумулатора и интервалът на тока на включване ще се увеличат. Но непосредствено преди запалването на двигателя, изключете всички електрически устройства, за да не се изтощава акумулатора напразно.
 3. Загряване на горивната камера. Този метод се прилага само за дизелови превозни средства. Запалете, изчакайте лампата на свещта да изгасне и след това изключете запалването. Повторете тези манипулации няколко пъти подред. Работата на свещите бързо загрява горивната камера до желаното ниво.
 4. Проверете и, ако е необходимо, почистете клемите на акумулатора. Поради недостатъчно надеждни контакти в електрическите вериги, съпротивлението на контакта се увеличава, което намалява мощността при включване и прави невъзможно запалването на двигателя.
 5. Натиснете педала на съединителя докато спре. Това е препоръка за превозни средства с ръчна скоростна кутия. С изключването на двигателя от трансмисията се намалява натоварването на автомобила, като така стартирате двигателя много по-лесно.
 6. Не натискайте стартера за повече от 10 секунди. В противен случай стартовото оборудване може да не успее. Ако двигателят не започне от първия път, опитайте отново след няколко минути.
 7. Използвайте спрейове за бързо стартиране на двигателя. Те се предлагат от производители като Liqui Moly, Presto, Mannol и други компании. Тези спрейове съдържат естери, които се запалват при по-ниски температури отколкото горивото. Това гарантира запалването на горивото не само при ниски температури, но при условия на висока влажност, ниска мощност на акумулатора или при недостатъчно образуване на искра. Когато използвате тези продукти, е много важно точно да следвате инструкциите на производителя: напръскването с прекалено много спрей във всмукателния въздух може да повреди двигателя.

Заключение. За да стартирате вашия двигател без проблеми в студеното време, се подгответе предварително за зимния сезон. За тази цел подменете лятното със зимно масло, монтирайте нов маслен филтър, промийте горивната система, проверете плътността на електролита в акумулатора а, ако е необходимо, купете акумулатор с по-голяма мощност. Прегледайте и състоянието на подгряващите и запалителните свещи, правилната работа на двигателя и свързаните с него системи. Освен това е необходимо да проверите напрежението на алтернационния ремък, тъй като ефективността на алтернатора определя ефективността на зареждането на акумулатора. Запомнете: само когато всички автомобилни системи функционират правилно се гарантира надеждно стартиране на автомобила, независимо от метеорологичните условия.

Полезно видео по темата:

Как бързо да запалите кола в студено време

 

AUTODOC Бестселъри: части на достъпна цена

MANN-FILTER HU 711/51 x Маслен филтър с уплътнение, вложка на филтър
Информация за продукта
 • изпълнение на филтъра: вложка на филтър
 • височина [mm]: 69
 • вътрешен диаметър [mm]: 29
 • вътрешен диаметър 2 [mm]: 29
 • диаметър [mm]: 64
 • допълващ артикул / допълваща информация: с уплътнение
 • MANN-FILTER: Маслен филтър
 • Номер на продукта: HU 711/51 x
 • Наща цена: 14,69 BGN
 • Състояние: Ново
Детайли
MANN-FILTER Маслен филтър
Номер на артикул: HU 711/51 x
14,69 BGN
Цена вкл. 20% ДДС, Не са включени разходите за доставка
ILZKBR7B8DG NGK Bi-Hex 95770 Запалителна свещ M12 x 1,25, Pазмер на ключ: 14 mm
Информация за продукта
 • размер на ключ: 14 mm
 • запалителна свещ: иридиев централен електрод, едномасен електрод, защитен от смущения, 5 kOhm, със защита-плоско уплътнение
 • дължина на резбата [mm]: 26,5
 • поз. на искрата [mm](отст.на електродите спр.корп.на свещта): 5,0
 • мярка на резбата: M12 x 1,25
 • версия: Bi-Hex
 • NGK: Запалителна свещ
 • Номер на продукта: 95770
 • Състояние: Ново
Детайли
NGK Запалителна свещ
Номер на артикул: 95770
28,82 BGN
(Цена за брой)
Цена вкл. 20% ДДС, Не са включени разходите за доставка
-69%
78424707 MAHLE ORIGINAL OX 188D Маслен филтър с уплътнение, вложка на филтър
Информация за продукта
 • изпълнение на филтъра: вложка на филтър
 • височина [mm]: 140,7
 • вътрешен диаметър 2 [mm]: 29
 • височина 1 [mm]: 93
 • диаметър [mm]: 71,5, 72
 • допълващ артикул / допълваща информация: с уплътнение
 • височина 2 [mm]: 140,7
 • Вътрешен диаметър 3 [mm]: 16,0
 • нетно тегло [g]: 101, 79
 • Височина на опаковка [cm]: 14,5, 14,50
 • Широчина на опаковка [cm]: 7,49, 7,50
 • Дължина на опаковка [cm]: 7,5
 • MAHLE ORIGINAL: Маслен филтър
 • Номер на продукта: OX 188D
 • Наща цена: 12,84 BGN
 • Състояние: Ново
Детайли
MAHLE ORIGINAL Маслен филтър
Номер на артикул: OX 188D
ПЦД

ПЦД е препоръчителната цена на дребно, която е поставена от производителя или вносителя на продукта и предоставена от производителя, дистрибутора или продавача на дребно. AUTODOC показва ПЦД (вкл. ДДС) за продукт, ако я е получил от поне един дистрибутор или друг източник, който притежава такава информация.

41,65 BGN
12,84 BGN
Цена вкл. 20% ДДС, Не са включени разходите за доставка
MANN-FILTER HU 6004 x Маслен филтър с уплътнение, вложка на филтър
Информация за продукта
 • изпълнение на филтъра: вложка на филтър
 • височина [mm]: 134
 • вътрешен диаметър [mm]: 18
 • вътрешен диаметър 2 [mm]: 18
 • диаметър [mm]: 54, 53
 • допълващ артикул / допълваща информация: с уплътнение
 • MANN-FILTER: Маслен филтър
 • Номер на продукта: HU 6004 x
 • Наща цена: 27,12 BGN
 • Състояние: Ново
Детайли
MANN-FILTER Маслен филтър
Номер на артикул: HU 6004 x
27,12 BGN
Цена вкл. 20% ДДС, Не са включени разходите за доставка
MANN-FILTER HU 716/2 x Маслен филтър с уплътнение, вложка на филтър
Информация за продукта
 • изпълнение на филтъра: вложка на филтър
 • височина [mm]: 99
 • вътрешен диаметър [mm]: 26
 • вътрешен диаметър 2 [mm]: 19,6
 • диаметър [mm]: 66, 72
 • допълващ артикул / допълваща информация: с уплътнение
 • MANN-FILTER: Маслен филтър
 • Номер на продукта: HU 716/2 x
 • Наща цена: 16,23 BGN
 • Състояние: Ново
Детайли
MANN-FILTER Маслен филтър
Номер на артикул: HU 716/2 x
16,23 BGN
Цена вкл. 20% ДДС, Не са включени разходите за доставка
-59%
77642077 MAHLE ORIGINAL OC 47 Маслен филтър 3/4
Информация за продукта
 • изпълнение на филтъра: навиващ филтър
 • височина [mm]: 119,5, 120
 • мярка на резбата: 3 / 4"-16UNF-2B
 • диаметър на уплътнителен пръстен [mm]: 62,0
 • Номер артикул на препоръчан специален инструмент: OCS 1
 • Доп. артикул / Доп. инфо. 2: с два възвратни клапана
 • диаметър [mm]: 76,0
 • диаметър 2 [mm]: 71,0, 72,0
 • тип клапан: преливен клапан
 • въртящ момент стягане [Nm]: 20
 • Височина на опаковка [cm]: 11,99, 12,50
 • нетно тегло [g]: 358, 396
 • Широчина на опаковка [cm]: 7,85, 8,00
 • Дължина на опаковка [cm]: 7,9, 8,0
 • MAHLE ORIGINAL: Маслен филтър
 • Номер на продукта: OC 47
 • Наща цена: 11,67 BGN
 • Състояние: Ново
Детайли
MAHLE ORIGINAL Маслен филтър
Номер на артикул: OC 47
ПЦД

ПЦД е препоръчителната цена на дребно, която е поставена от производителя или вносителя на продукта и предоставена от производителя, дистрибутора или продавача на дребно. AUTODOC показва ПЦД (вкл. ДДС) за продукт, ако я е получил от поне един дистрибутор или друг източник, който притежава такава информация.

28,60 BGN
11,67 BGN
Цена вкл. 20% ДДС, Не са включени разходите за доставка
ZKBR7A-HTU NGK Bi-Hex 91785 Запалителна свещ M12 x 1,25, Pазмер на ключ: 14 mm
Информация за продукта
 • размер на ключ: 14 mm
 • запалителна свещ: със защита-плоско уплътнение, централен електрод от никел, тримасен електрод, защитен от смущения, 5 kOhm, твърда SAE-връзка
 • дължина на резбата [mm]: 24,2
 • поз. на искрата [mm](отст.на електродите спр.корп.на свещта): 9,3
 • мярка на резбата: M12 x 1,25
 • версия: Bi-Hex
 • NGK: Запалителна свещ
 • Номер на продукта: 91785
 • Състояние: Ново
Детайли
NGK Запалителна свещ
Номер на артикул: 91785
22,51 BGN
(Цена за брой)
Цена вкл. 20% ДДС, Не са включени разходите за доставка
-65%
CT 1028 WP4 CONTITECH CT1028WP4 Комплект ангренажен ремък с водна помпа брой зъби: 120, ширина: 30 mm
Информация за продукта
 • брой на зъбите: 120
 • ширина [mm]: 30
 • Височина на опаковка [cm]: 18,7
 • Дължина на опаковка [cm]: 19,5
 • Широчина на опаковка [cm]: 18,2
 • Тегло [kg]: 2,093
 • CONTITECH: Комплект ангренажен ремък с водна помпа
 • Номер на продукта: CT1028WP4
 • Наща цена: 249,08 BGN
 • Състояние: Ново
Детайли
CONTITECH Комплект ангренажен ремък с водна помпа
Номер на артикул: CT1028WP4
ПЦД

ПЦД е препоръчителната цена на дребно, която е поставена от производителя или вносителя на продукта и предоставена от производителя, дистрибутора или продавача на дребно. AUTODOC показва ПЦД (вкл. ДДС) за продукт, ако я е получил от поне един дистрибутор или друг източник, който притежава такава информация.

727,58 BGN
249,08 BGN
Цена вкл. 20% ДДС, Не са включени разходите за доставка
MANN-FILTER HU 712/8 x Маслен филтър с уплътнение, вложка на филтър
Информация за продукта
 • изпълнение на филтъра: вложка на филтър
 • височина [mm]: 87
 • вътрешен диаметър [mm]: 28
 • вътрешен диаметър 2 [mm]: 30
 • диаметър [mm]: 59, 62
 • допълващ артикул / допълваща информация: с уплътнение
 • MANN-FILTER: Маслен филтър
 • Номер на продукта: HU 712/8 x
 • Наща цена: 11,76 BGN
 • Състояние: Ново
Детайли
MANN-FILTER Маслен филтър
Номер на артикул: HU 712/8 x
11,76 BGN
Цена вкл. 20% ДДС, Не са включени разходите за доставка
-63%
CT 957 WP3 CONTITECH CT957WP3 Комплект ангренажен ремък с водна помпа брой зъби: 130, ширина: 20 mm
Информация за продукта
 • брой на зъбите: 130
 • ширина [mm]: 20
 • наличната ролка: 3
 • Височина на опаковка [cm]: 18,7
 • Дължина на опаковка [cm]: 19,5
 • Широчина на опаковка [cm]: 18,2
 • брой на зъбите 2: 58
 • ширина 2 [mm]: 17
 • Тегло [kg]: 2,249
 • 2 ремъка
 • CONTITECH: Комплект ангренажен ремък с водна помпа
 • Номер на продукта: CT957WP3
 • Наща цена: 237,99 BGN
 • Състояние: Ново
Детайли
CONTITECH Комплект ангренажен ремък с водна помпа
Номер на артикул: CT957WP3
ПЦД

ПЦД е препоръчителната цена на дребно, която е поставена от производителя или вносителя на продукта и предоставена от производителя, дистрибутора или продавача на дребно. AUTODOC показва ПЦД (вкл. ДДС) за продукт, ако я е получил от поне един дистрибутор или друг източник, който притежава такава информация.

646,74 BGN
237,99 BGN
Цена вкл. 20% ДДС, Не са включени разходите за доставка
FEBI BILSTEIN 17430 Обтящна ролка, пистов ремък
Информация за продукта
 • диаметър [mm]: 92
 • Тегло [kg]: 0,314
 • материал: Метал
 • за OE-номер: 119 200 14 70
 • Ширина на повърхността за прилягане на ролката [mm]: 31
 • FEBI BILSTEIN: Обтящна ролка, пистов ремък
 • Номер на продукта: 17430
 • Наща цена: 97,28 BGN
 • Състояние: Ново
Детайли
FEBI BILSTEIN Обтящна ролка, пистов ремък
Номер на артикул: 17430
97,28 BGN
Цена вкл. 20% ДДС, Не са включени разходите за доставка
-31%
K&N Filters 33-3005 Въздушен филтър 32mm, 178mm, 294mm, квадратен, фълтър за дълъг пробег
Информация за продукта
 • изпълнение на филтъра: фълтър за дълъг пробег
 • форма: квадратен
 • дължина [mm]: 294
 • ширина [mm]: 178
 • височина [mm]: 32
 • K&N Filters: Въздушен филтър
 • Номер на продукта: 33-3005
 • Наща цена: 137,88 BGN
 • Състояние: Ново
Детайли
K&N Filters Въздушен филтър
Номер на артикул: 33-3005
ПЦД

ПЦД е препоръчителната цена на дребно, която е поставена от производителя или вносителя на продукта и предоставена от производителя, дистрибутора или продавача на дребно. AUTODOC показва ПЦД (вкл. ДДС) за продукт, ако я е получил от поне един дистрибутор или друг източник, който притежава такава информация.

201,24 BGN
137,88 BGN
Цена вкл. 20% ДДС, Не са включени разходите за доставка
MANN-FILTER W 940 Маслен филтър 3/4-16 UNF, с един възвратен клапан, навиващ филтър
Информация за продукта
 • изпълнение на филтъра: навиващ филтър
 • височина [mm]: 142
 • мярка на резбата: 3 / 4-16 UNF
 • налягане на отваряне на обходен клапан [bar]: 2,5
 • Номер артикул на препоръчан специален инструмент: LS 9
 • Доп. артикул / Доп. инфо. 2: с един възвратен клапан
 • диаметър [mm]: 93
 • вътрешен диаметър на уплътнителен пръстен: 62
 • външен диаметър уплътнителен пръстен: 71
 • MANN-FILTER: Маслен филтър
 • Номер на продукта: W 940
 • Наща цена: 17,09 BGN
 • Състояние: Ново
Детайли
MANN-FILTER Маслен филтър
Номер на артикул: W 940
17,09 BGN
Цена вкл. 20% ДДС, Не са включени разходите за доставка
U5055 NGK 48206 Запалителна бобина 3-щифтен, тип на връзка SAE
Информация за продукта
 • брой на щепселните контакти: 3
 • запалителна бобина: тип на връзка SAE
 • брой на входове / изходи: 1
 • NGK: Запалителна бобина
 • Номер на продукта: 48206
 • Състояние: Ново
Детайли
NGK Запалителна бобина
Номер на артикул: 48206
59,10 BGN
Цена вкл. 20% ДДС, Не са включени разходите за доставка
-65%
70388228 MAHLE ORIGINAL OX 388D Маслен филтър вложка на филтър
Информация за продукта
 • изпълнение на филтъра: вложка на филтър
 • височина [mm]: 101,0
 • вътрешен диаметър 2 [mm]: 22
 • височина 1 [mm]: 102
 • диаметър [mm]: 65,0, 65
 • Вътрешен диаметър 3 [mm]: 22,0
 • Височина на опаковка [cm]: 10,49, 10,50
 • нетно тегло [g]: 61, 82
 • Дължина на опаковка [cm]: 7,0
 • Широчина на опаковка [cm]: 7,00, 7,01
 • MAHLE ORIGINAL: Маслен филтър
 • Номер на продукта: OX 388D
 • Наща цена: 14,84 BGN
 • Състояние: Ново
Детайли
MAHLE ORIGINAL Маслен филтър
Номер на артикул: OX 388D
ПЦД

ПЦД е препоръчителната цена на дребно, която е поставена от производителя или вносителя на продукта и предоставена от производителя, дистрибутора или продавача на дребно. AUTODOC показва ПЦД (вкл. ДДС) за продукт, ако я е получил от поне един дистрибутор или друг източник, който притежава такава информация.

43,13 BGN
14,84 BGN
Цена вкл. 20% ДДС, Не са включени разходите за доставка

Популярни публикации

Абонирайте се за нашите новинарски бюлетини

За да получавате последните ни новини и съвети, въведете Вашия e-mail