Plus
Пробвай премиум акаунт
0   Стоки
#
0,00 BGN
Вашата количка е празна

Скоростен индекс

Търсене на гуми по размер
Изберете правилния размер Гуми
205 / 55 R15
Сезон
Всичко
Търсене

Как да изберете гуми според скоростния рейтинг

Един от основните параметри, които трябва да се вземат предвид, когато избирате гуми е скоростния рейтинг – той посочва скоростта, при която гумата е способна да издържи на допустимото натоварване. Той се обозначава с латински букви на страничния борд на гумата. Това обозначение е разположено в близост до цифрите, които посочват товарния рейтинг. В тази статия ще ви обясним какво означават тези обозначения. Изберете скоростен рейтинг в съответствие с работните условия на автомобила си.

Видове скоростен рейтинг
Скоростен рейтинг Скорост, км/ч
Q160
R170
S180
T190
U200
H210
VR210
V240
Z, ZR> 240
W270
Y300

Комерсиално се предлагат и гуми с други скоростни рейтинги. Например, продуктите обозначени с B, D, E, F и G могат да се използват при скорости от 50 до 90 км/ч. Тези гуми обикновено се монтират на специални автомобили.

Разлики в скоростния рейтинг за зимните и летните гуми

Като цяло, зимните гуми са предназначени за по-спокойно шофиране: хлъзгавите и заледени пътища не са подходящи за състезания. В повечето случаи, тези гуми имат рейтинг R, S или T. Продуктите с рейтинг Q се срещат по-рядко. По-скъпите гуми могат да имат рейтинг H.

Летните гуми са предназначени за по-високи скорост и, обикновено, имат рейтинг H, V, W или Y.Обаче, има гуми с рейтинг S, T или дори Q. Те обикновено се монтират на джипове, при които товарния рейтинг е много по-важен от скоростния рейтинг.

Също така, има директна връзка между скоростния рейтинг на гумите и височината на страничния им борд. Колкото е по-висок, толкова е по-ниска скоростта, за която гумата е предназначена. Това може лесно да се обясни от факта, че по-високите странични бордове са по-уязвими на деформация и не са подходящи за шофиране с висока скорост.

4 съвета за избирането и използването на гуми

  1. Когато купувате летни гуми, трябва да изберете такива със същия скоростен рейтинг като стандартните ви гуми или по-висок. По отношение на зимните гуми, позволено е да изберете такива със скоростен рейтинг, който е по-нисък от максималната скорост на автомобила ви.
  2. Ако изберете гуми с по-нисък скоростен рейтинг от този на стандартните ви гуми, имайте предвид, че трябва да е с около 15% по-висок от скоростта, с която обикновено шофирате. Ако имате такива гуми монтирани, имайте предвид: в някои страни трябва да бъде сложен стикер със скоростния рейтинг на гумите, на място където шофьора да го вижда. Никога не превишавайте това скоростно ограничение.
  3. Не си заслужава да купувате гуми с прекомерно висок скоростен рейтинг. Обикновено, те са по-твърди от стандартните, което може да влоши комфорта на шофиране.
  4. Гумите на една ос трябва да имат еднакъв скоростен рейтинг. Гумите предназначени за високи скорости се правят от по-твърда гума. Разликите в твърдостта на гумите могат да нарушат управляемостта на автомобила. Колата започва да тегли на една страна.

Лидери в продажбите

Преминете към избор на марка гуми клас премиум
Най-популярни размери Гуми за автомобили