Plus
Пробвай премиум акаунт
0   Стоки
#
0,00 BGN
Вашата количка е празна

Защо дизелът губи популярността си в Европа

Абонирайте се
ЗА НАШИТЕ НОВИНАРСКИ БЮЛЕТИНИ

За да получавате последните ни новини и съвети, въведете Вашия e-mail

Напоследък се наблюдава намаляване на търсенето на дизелови автомобили в Европа. Очаква се тази тенденция да се запази през следващите години. Нека да изясним всичко това.

Статистика на продажбите на дизелови автомобили в Европа

Според Асоциацията на европейските производители на автомобили, 15 158 874 автомобила са продадени в страните от ЕС (с изключение на Малта) през 2018г. и 15 136 590 – през 2017. При това, процента на дизеловите автомобили е бил 35.9% и 44% съответно. Като цяло, търсенето им им е намаляло с 18.3% в сравнение с предишната година.

Британската агенция за проучвания, JATO, също е отчела намаляване в търсенето на дизелови транспортни средства с 18%. Според статистиките, които засягат 27 европейски страни, общо 5.59 милиона дизелови автомобили са продадени през 2018г. Това са 36% от общото количество леки автомобили и най-ниският показател от 2001г., когато само 5.44 милиона дизелови коли са продадени. Тенденцията за намаляване е особено очевидна при сравнение с 2011г., когато този вид автомобили са имали 55% дял от пазара.

Статистиките JATO показват значително понижаване на популярността на дизеловите автомобили в 20 от 27 страни. То се случва най-бързо във Великобритания, скандинавските страни и страните от Съюза Бенелукс: 30%, 22% и 22% по-малко автомобили са продадени в тях през 2018, в сравнение с 2017г.

Страните с най-голям и най-малък дял дизелови автомобили

Според данните на JATO, дизеловите автомобили все още имат пазарен дял над 50% в Ирландия, Португалия и Италия през 2018г. През 2017г. са поддържали водещи позиции в шест страни: Ирландия, Португалия, Италия, Люксембург и Хърватия.

Най-малък брой регистрации на нови дизелови автомобили са отчетени в Нидерландия и Норвегия. Те имат по-малко от 20% от общите продажби.

Дизелът е избор на феновете на луксозни марки

Според статистиките на JATO, 8 от 10 марки с максимални продажби на дизелови автомобили, са били от премиум класа. Така, шофьорите, които купуват Audi, Mercedes, BMW, Volvo, Land Rover, Jeep и други автомобили, предпочитат този вид гориво. Освен това, малки ръстове в продажбите са отчетени за три марки, от 44% до 49%, включително дори за DS.

Каква е причината за намаляване на популярността на дизеловите двигатели

  • Лоша репутация. Тя е причинена от скандалите около известни автомобилни концерни, които умишлено са намалявали стойностите на вредните емисии, слагайки на автомобилите специален софтуер или фалшифициране на данните от датчиците.
  • Ограничения на транспорта. В някои европейски градове, например, Хамбург, има забрана за движение на автомобили, които не покриват последният стандарт за емисии – Евро 6 – по главните улици. Властите в Париж, Мадрид, Атина, Дюселдорф и други градове също са изявили намерението да въведат подобни забрани.
  • Възможно отказване от двигателите с вътрешно горене в някои страни. Норвегия, Великобритания, Нидерландия, Франция, Германия и Индия планират да преминат на електрически автомобили през следващите години.
  • Високи разходи. Данъците и цените на дизеловото гориво, които са леко повишени от властите в някои страни, както и цените на дизеловите автомобили, стимулират клиентите да се отказват от тях постепенно.
  • Нарастване на популярността на електрическите и хибридните автомобили. Според статистиките на JATO, продажбите на алтернативни автомобили значително са се увеличили през 2018г. Количеството регистрирани коли на територията на 27 европейски страни е достигнало 944 800, което представлява дял от 6.5% от общия пазар. Тази стойност е била равна на само 0.5% през 2008г.

Заключение

Въпреки намаляването на популярността им, дизеловите автомобили все още присъстват на европейския пазар. Независимо от това, те постепенно ще отстъпват позициите си през следващите години. Причината за това не е само в лошата репутация на дизеловите мотори, но и в повишеното търсене на електрически автомобили, което, както твърдят експертите, ще изведе автомобилите оборудвани с двигатели с вътрешно горене от пазара.