Plus
Пробвай премиум акаунт
0   Стоки
#
0,00 BGN
Вашата количка е празна

Съвети за шофиране през зимата

Абонирайте се
ЗА НАШИТЕ НОВИНАРСКИ БЮЛЕТИНИ

За да получавате последните ни новини и съвети, въведете Вашия e-mail

От шофьора се изисква повишено внимание през студения сезон. Ако се разсеете от шофьора само за няколко секунди, това може да доведе до пътен инцидент. Тук ще ви кажем от какво да се пазите на пътя през зимата и как да избегнете затруднения.

5-те основни опасности на пътя през зимата

 1. Заледяване. Сцеплението на колелата върху лед е минимално. Само едно невнимателно движение – и колата започва да се подхлъзва. Освен това, спирачният път върху заледен път значително се повишава.
 2. Пресен сняг. Той скрива различни препятствия, които могат да причинят пътен инцидент.
 3. Киша. Често причинява феномен подобен на аквапланинг – слой кал, сняг и вода се формира между грайфера на гумата и пътя. Поради загубата на контакт с пътната повърхност, колата става неспособна да спира, ускорява и маневрира.
 4. Лоша видимост. Прозорците на колата често се замъгляват и заледяват поради снега, студа и температурните промени. В такива условия е невъзможно да се види и правилно прецени ситуацията на пътя. Освен това, шофьора понякога не е способен да разпознае пътни знаци заради натрупан сняг.
 5. Ниска температура. В силния студ, гумата, от която гумите са направени, се втвърдява. Това води до нарушаване на сцеплението им с пътя. Контакта между колелата и пътя става по-малко надежден, докато спирачният път значително се увеличава.

12 съвета от AUTODOC за безопасно шофиране през зимата

 1. Уверете се, че сте сменили летните гуми със зимни преди началото на студения сезон. Те са направени от специална гумена смес, която остава еластична при ниска температура. Освен това, гумата на гумите за сняг съдържа много силикон, който подобрява сцеплението върху хлъзгава пътна повърхност. Шарката на грайфера също е оптимизирана в съответствие с характеристиките на мокрия и хлъзгав път. Например, някои производители оборудват шарките със специални микропомпи, които абсорбират влага от заледената повърхност.
 2. Преди да тръгнете, трябва да премахнете снега от колата си и да почистите прозорците ѝ от заледяване. Специални стъргалки/четки се използват за целта, както и препарати против заледяване. Важно е прозорците на колата да са напълно почистени от лед. Своевременно почиствайте арките на колелата и калниците от натрупан сняг и кал. Когато замръзнат, те затрудняват нормалното въртене на колелата и пречат на управлението при завиване. Също така, уверете се че не тръгвате със сняг по покрива на автомобила: по време на шофиране, той може да се разпилее и да пречи на шофьора да вижда колата зад него. Освен това, външните светлини, включително габаритите, трябва да са почистени от сняг и лед също. Това ще помогне на другите участници в движението да разпознават колата ви на пътя.

 1. Избягвайте носенето на зимни дрехи когато шофирате. Те значително ограничават движенията ви. Освен това, твърде големите якета предотвратяват надеждното захващане на предпазния колан, което може да доведе до пътен инцидент. Използвайте климатика, за да направите температурата в колата комфортна. Едрите дрехи трябва да се заменят с тънко яке или жилетка.
 2. Поддържайте безопасна дистанция с автомобила пред вас. Може да са само няколко метра, когато шофирате с ниска скорост в задръстване, но трябва да я повишите, когато карате по магистрала. В идеалния случай, дистанцията между автомобилите трябва да бъде 2 пъти по-голяма от скоростта, с която шофирате. Например, ако колата се движи с 40 км/ч, това означава, че между вас и автомобила отпред трябва да има 80 метра.
 3. Обръщайте внимание на пътните знаци от двете страни на пътя. Това ще ви помогне да се ориентирате в случай, че не можете да разпознаете знак поради натрупан сняг.

 1. Следете маневрите на другите шофьори: те могат да направят грешки. Ако забележите кола зад себе си, която не спазва безопасна дистанция, позволете да ви изпревари, защото ще имате време да спрете, ако е нужно, докато тя не.
 2. Избягвайте изпреварването на специализирани превозни средства. Например, снегорините хвърлят сняг, който значително влошава видимостта. Изпреварването е много опасно в такива случаи: широчината на плуга на снегорина често е по-голям от самото превозно средство и е трудно да се забележи.

 1. Aко не можете да тръгнете поради приплъзване на колелата, обработете гумите със специален спрей за по-добро сцепление на лед. Това ще подсигури увереното ви тръгване дори при много тежко заледяване.
 2. Спирайте предварително преди светофари и кръстовища. Тези места са много опасни поради две причини. Първо, поради постоянното спиране, пътната повърхност е по-хлъзгава от други части на пътя. Второ, има висока вероятност от сблъсък с друг участник в движението, който може да направи грешка.
 3. Когато ускорявате, колелата трябва да са изправени, в противен случай лесно можете да загубите сцеплението на колелата.
 4. Когато планирате зимна почивка, уверете се, че багажа ви е правилно опакован и надеждно закрепен: в случай на пътен инцидент, дори и малки предмети могат да бъдат особено опасни поради инерцията от удара.
 5. Подобрете уменията си по маневриране. Следното може да бъде полезно на хлъзгав път:
  • Ако автомобила не отговаря на командите от волана, трябва да го завъртите в първоначално положение и след това да го завъртите бавно отново. Рязкото завъртане на волана е напълно забранено: това може да причини пълна загуба на контрол.
  • За да влезете правилно в завой, направете следното. За да предотвратите приплъзването на предните колела, трябва, преди започването на всяка маневра, да сложите максималното натоварване върху тях. За тази цел, трябва рязко да освободите педала на газта и да завъртите волана под голям ъгъл. След като започнете да завивате, леко натиснете педала на газта.
  • За да излезете от подхлъзване, когато карате кола със задно задвижване на колелата, трябва да завъртите волана в посоката на подхлъзването и напълно да освободите педала на газта. При автомобил с 4x4 волана също трябва да се завърта в посоката на подхлъзването, обаче, педала на газта не трябва да се освобождава напълно, а частично. При автомобилите с предно задвижване, завъртете колелата в желаната посока на движение и натиснете педала на газта.
  • Също така е възможно да се контролира автомобила с помощта на педала на съединителя. Краткото му натискане може да спре завъртането или подхлъзването на колата. В заснежени области, където няма достатъчно сцепление за тръгване, можете да повишите скоростта на двигателя като освободите съединителя.
  • За безопасно спиране, метода на периодично спиране е перфектен. Той се състои от серия кратки, резки и многократни натискания на педала на спирачката. Този метод позволява да постепенно да се понижи скоростта на колата и да се предотврати приплъзването на колелата.
  • Едновременното натискане на педала на газта и спирачката при колите с предно задвижване също позволява да се получи контрол над приплъзването. Подобни маневри се извършват и чрез механизма на ръчната спирачка.

Заключение

Зимния път е пълен с опасности, обаче, това не означава, че автомобила трябва да бъде оставен в гаража до идването на по-добри дни. Истински ще се наслаждавате на шофирането през зимата, ако сте внимателни спрямо другите участници в движението, поддържате системите и устройствата в колата в добро работно състояние, постоянно подобрявате шофьорските си умения и следвате препоръките ни.