Plus
Пробвай премиум акаунт
0   Стоки
#
0,00 BGN
Вашата количка е празна

Прегряване на спирачните дискове: симптоми, причини, решения на проблема

Абонирайте се
ЗА НАШИТЕ НОВИНАРСКИ БЮЛЕТИНИ

За да получавате последните ни новини и съвети, въведете Вашия e-mail

Една от най-честите повреди на спирачните дискове е прегряването им. В случай на прегряване, температурите на дисковете стигат критични стойности, при което накладките да започват да се пързалят по диска и ефикасността на спирачната система се намаля до минимум.

Как да засечете прегряването на дисковите спирачки

Прегряването на спирачните дискове може да бъде определно от инспекцията на части. Стоманата е най-често използвания материал използван за производството на спирачни дискове. Когато е загрят, материала променя цвета си. Спирачен диск, загрят до критични температурни стойности става светло оранжев и след охлаждане придобива лилав цвят.

Ако визуалната инспекция разкрие промяна в цвета на спирачния диск, трябва незабавно да се свържете със сервиз за пълна диагностика. След засичането на повредата, замяната на спирачните дискове и накладки е задължителна. Тази процедура може да бъде извършвана самостоятелно. Нашите детайлни видео наръчници ще ви помогнат да го направите.

Причините за прегряване на спирачните дискове

Главната причина за прегряването на спирачните дискове е триенето. Докато принципа на работа на спирачната ситема се основава на триенето, чрез агресивният стил на каране, то се повишава. Това води до температурни повишения на спирачните дискове до 600-700°C. Освен това, прегряването може да бъде причинено от:

 • повреда в спирачният механизъм;
 • неправилна инсталация на спирачните накладки;
 • употреба на спирачни дискове и накладки след изтичната на експлоатационния им живот;
 • деформация на спирачните дискове;
 • ниско качество на спирачните дискове и накладки;
 • заяждане на направляващите щифтове на спирачния апарат.

Не забравяйте, че ако са инсталирани барабанни спирачки на задната ос, повечето от товара по време на спиране се понася от предните спирачни дискове. Това също представлява фактор в прегряването на спирачните дискове.

Как да предотвратите прегряването на спирачните дискове

За да предотвратите преждевременното износване на спирачните дискове и да осигурите най-ефикасният спирачен процес, AutoDoc предлага следното:

 • заменяйте спирачните накладки и дискове при изтичане на срока на годност;
 • инсталирайте висококачествени компоненти;
 • поврерявайте ремонтната дейност на сервизните механици, ако нямате опит;
 • заменяйте дисковете по двойки по комплект на ос за балансиране на товара;
 • по време на продължително спускане използвайте спиране с двигателя;
 • следете дебелината на спирачните дискове.

Нека ви напомним, че експлоатационният живот на предните спирачни дискове е 30 000-40 000 км, а на задните е 40 000-50 000 км пробег. Тези стойности зависят от стила на каране. Агресивното каране с резки ускорявания и спирачки намаляват експлоатационния живот на спирачните дискове.

Как да изберете спирачни дискове

Струва си, да не забрявате, че увреда в спирачната система на колата застрашава вашата и сигурност и тази на други хора. Затова, трябва да вземете отговорно решение относно нужните елементи на спирачната система, които са необходими за закупуване.

Когато избирате спирачните дискове, трябва да бъде направлявани от препоръките и техническите изисквания, предоставени от производителя на превозното ви средство. Не забравяйте, че трябва винаги да купувате спирачни дискове, изработени специални за вашата кола. Тези компоненти трябва да бъдат направени от материал. който притежава следните характеристики:

 • голяма сила и капацитет на предаване на топлината;
 • нисък капацитет на прикрепване;
 • висок коефицент на триене.

Трябва да давате предимство само на надеждни части за коли с гарантирано качество. Онлайн магазинът на AutoDoc ексклузивно предлага такива части. Тук може да направите доходна покупка и да получите компетентни съвети от нашите опитни обслужващи сервизни професионалисти. AutoDoc е вашият надежден партньор!