Plus
Пробвай премиум акаунт
0   Стоки
#
0,00 BGN
Вашата количка е празна

Подготвяне на автомобила за зимата: съвети от експерти

Абонирайте се
ЗА НАШИТЕ НОВИНАРСКИ БЮЛЕТИНИ

За да получавате последните ни новини и съвети, въведете Вашия e-mail

Автомобила и системите му изискват специално внимание през студения сезон. Много компоненти и системи на автомобила трябва да работят при допълнително натоварване, което може да доведе до рязкото им повреждане. За да предотвратите това, ние ще ви дадем съвети как да подготвите автомобила си за студения сезон.

Какво трябва да се провери в колата преди идването на студеното време

 1. Акумулатора. Поради значителното забавяне на химичните реакции при много ниски температури, капацитета му става средно с 20 – 50% по-нисък. Проблемът става още по-лош поради факта, че натоварването върху акумулатора се повишава през зимата, заради многото включени устройства. Дори и паленето на двигателя изисква няколко пъти повече енергия. Стар акумулатор може да не успее да се справи с тази задача. Затова трябва да проверявате състоянието му, за предпочитане в автосервиз. Вероятно ще бъде зареден или ще се извърши десулфатация на пластините. Ако акумулатора е износен, той трябва да бъде сменен.

Съвет от AUTODOC. Препоръчва се да изберете акумулатори AGM електролит гел. Те са най-ефикасни при ниски температури и по-устойчиви на вибрации. Помнете: през зимата дори и новия акумулатор изисква многократно зареждане с помощта на специално зарядно.

 1. Стартер и алтернатор. Ако стартера е повреден, тогава акумулатора може да се разрежда по-бързо. Алтернатора с ниска производителност е причина за системно недозареждане на акумулатора, което води до загуба на активна маса и сулфатация на пластините.

Съвет от AUTODOC. Редовно проверявайте състоянието на ремъка на алтернатора, обтягането му. Напукан, износен, омаслен или отпуснат ремък са най-честата причина за недостатъчно зареждане на акумулатора.

 1. Климатроника. Вашият комфорт зад волана зависи от температурата вътре в колата. Уверете се, че парното или климатроника са в добро работно състояние, за да не ви бъде студено в салона. За целта, трябва да проверите целостта на тръбите, да се уверите че помпата и кондензатора работят добре и че въздуховодите и радиатора не са блокирани. По-добре е диагностиката да се извърши от професионалисти.

Съвет от AUTODOC. Препоръчва се да сменяте филтъра на купето преди зимния сезон, Когато той се задръсти, циркулацията на въздуха е затруднена, което често води до замъгляване на прозорците. Проблемът се проявява особено през зимата, поради температурните разлики.

 1. Уплътнения на вратите. Ако те са износени ще бъде студено и влажно в купето. Високата влажност може да причини корозия в автомобила. Освен това, вратата може да замръзне по уплътнението. Затова трябва да правите смяна на гумените елементи в случай, че забележите че уплътненията са втвърдени или напукани, студ влиза и външни звуци се чуват в салона, специфичен скърцащ звук от вратата при шофиране по неравен път.

Съвет от AUTODOC. Обработвайте уплътненията със специална силиконова грес от време на време, за да ги защитите от температурни промени, замръзване и влага.

 1. Панелите на каросерията и дъното. Температурни промени, препарати против замръзване, сняг, замърсявания и вода имат унищожителен ефект върху каросерията на колата и окачването. През пролетта, широки петна от корозия могат да се открият на местата, където е имало малки пукнатини и драскотини. Следователно, дори и незначителните дефекти трябва да се ремонтират навреме, особено преди да стане студено. Дъното на колата трябва да се обработи със специално вещество против корозия. Пукнатините трябва да се боядисат. За каросерията се предлагат комерсиално. Те не само ще накарат повърхността да блесне, но и ще създадат предпазно покритие върху нея.

Съвет от AUTODOC. Ако съхранявате колата си в гараж, грижете се да предотвратявате в него значителните разлики спрямо температурата на околната среда: при топли условия препаратите против замръзване започват да действат върху покритието на колата по-бързо.

 1. Чистене на прозорци и системата за миене. През зимата, прозорците на автомобила са силно изложени на замърсяване, заради киша и сняг. Това е причината стъклоумивателя и чистачките да е нужно да работят добре. Проверявайте дали дюзите не са задръстени, гумените елементи на перата на чистачките да не са втвърдени и напукани. Допълвайте антифриз, ако е нужно.

Съвет от AUTODOC. През студения сезон, избирайте зимни пера за чистачки. Техните гумени елементи са направени от специална водоотблъскваща гума, която не губи еластичността си при температури под нулата. Металните елементи са заменени с пластмасови – по-малко склонни към заледяване – или защитени със специално покритие. Някои модели чистачки имат вграден нагревателен елемент, който предотвратява замръзването им върху повърхността на предното стъкло.

 1. Подгревни свещи. Техните дефектни могат да причинят проблеми при паленето на двигателя. Понякога е невъзможно да се запали двигателя изобщо.

Съвет от AUTODOC. Ако една свещ се повреди, останалите също е вероятно да се повредят скоро. Затова е важно да ги сменяте в комплект.

Какво трябва да се сменя без да е повредено

 1. Гуми. Шофирането с летни гуми през зимата е забранено. Затова трябва да смените летните гуми със зимни веднага щом средната дневна температура падне по 7°C за няколко дни. Те са направени от от по-мека гумена смес, която остава еластична при ниски температури, а протектора им има повече канали за отговорни за сцеплението с хлъзгава повърхност.
 2. Масло. В днешни дни, повечето производители на автомобилни химикали произвеждат всесезонни масла, но ако автомобила се използва в област със суров климат, маслото вероятно трябва да бъде сменено. Например, всесезонното масло с вискозитет 25W-40 не може да се използва при температури под −5 °C, а 20W-40 — под -10 °C. Тези масла стават по-гъсти при ниски температури, което значително повишава износването на двигателя при старт, натоварването на стартера и повишаване консумацията на гориво.
 3. Дизелово гориво. Лятното дизелово гориво се сгъстява при температури от −5 °C. То не може да се използва без предварително нагряване. Благодарение на специалните компоненти, зимното гориво запазва течливостта си при −35 °C , а някои видове – до −55 °C.

9 аксесоари и препарати, които могат да ви помогнат през зимата

 1. Стъргалка за лед и сняг с четка. С нейната помощ, можете лесно да почистите прозорците и каросерията от заледяване и сняг без да надирате боята или прозорците. Те са незаменими, ако автомобила се съхранява на открито.

 1. Препарати против замъгляване. Те включват химични съставки, които създават невидимо защитно покритие върху повърхността на стъклата, предотвратяваща кондензацията на влага.
 2. Течен ключ. Това е специален проникващ препарат, който улеснява отварянето на замръзнала ключалка. Често се използва и за предотвратяване на заледяване.
 3. Лопата. Незаменима е когато е нужно да премахнете сняг от под колелата на колата на автомобил, който е заседнал на пътя. Препоръчва се да имате 2 лопати в багажника: една права и една кръгла. Първите са удобни за почистване на големи площи със сняг, а вторите ще са нужни за премахване на сняг или лед под колата.

 1. Подложки за сцепление. Те се слагат под приплъзващо се колело на заснежен или хлъзгав път.
 2. Покривала за седалки. Те ще защитят тапицерията от замърсявания и ще създадат допълнителен въздушен слой, поради който седалките ще се усещат по=топли, когато влезете в колата. Също така, ние препоръчваме да купувате покривала за седалки с отоплителна функция, за по-комфортно шофиране.
 3. Кабели за прехвърляне на ток. Те ще ви помогнат да запалите двигателя от друг автомобил, ако акумулатора ви изгуби заряда си. Трябва да избирате дебели кабели с големи клеми: ако се получи дори и незначително съпротивление във веригата, всичката сила ще отиде за нагряване на кабела, но не и за палене на двигателя.

 1. Въже за теглене. То ще помогне да ви изтеглят, ако заседнете в пряспа сняг.

 1. Антилед. Това е химичен препарат, който помага за премахване на лед. Например, помага да се отстрани лед от входа на гаража.

Заключение. Много дефекти, незабележими през лятото, се проявяват през зимата поради суровите тежките условия на работа. За да предотвратите повреждането на системи на автомобила в най-неподходящия момент и да заседнете извън цивилизацията, се препоръчва да направите преглед на колата – за предпочитане в автосервиз – преди времето да стане студено. Всъщност, можете да сте самоуверени в автомобила си само, ако всичките устройства и механизми работят добре, както и ако прости, но полезни аксесоари са налични.