Plus
Пробвай премиум акаунт
0   Стоки
#
0,00 BGN
Вашата количка е празна

Jaguar Печели наградата Европейска кола на годината за първи път

Абонирайте се
ЗА НАШИТЕ НОВИНАРСКИ БЮЛЕТИНИ

За да получавате последните ни новини и съвети, въведете Вашия e-mail

Победителят на конкурса Кола на годината беше обявен в Женева. През 2019г., той е електрическия кросоувър Jaguar I-Pace. За първи път кола от британската марка получава тази награда.

Кое достойнство на скъпия Jaguar I-Pace спечели журито, което почти винаги е вземало предвид разумната цена за един от основните критерии за наградата? На първо място, става дума за техническите иновации, които позволяват на тази електрическа кола да измине разстояние от 470 км с едно зареждане. И са нужни само 45 минути на тази кола да се зареди до 80%. Обаче, ако това време не е налично, 15 минути зареждане със захранване от 100 kW ще ви даде допълнителни 100 км, пробег.

Колата е оборудвана с два електрически мотора, които предоставят обща мощност от 400 кс. Задвижващият момент може да достигне максимална стойност от 700 Nm. Благодарение на това, кросоувъра демонстрира отлична динамика: може да ускори до 100 км/ч. за 4.8 секунди. Тези цифри не са типични за електрическите коли. Маневреността и управляемостта на автомобила също са доказали, че за на най-високо ниво. Сред недостатъците на колата, експертите са посочили твърде високата цена и силната зависимост на заряда на батерията от стила на шофиране.

На второ място се е класирало спортното купе Alpine A110. Представена през 2017г. на Женевското авто изложение и символизираща прераждането на известната марка френски спортни автомобили, тази кола е само на една стъпка от победата. Обаче, липсата на пространство (има само две седалки в салона) и високата цена са попречили на този финалист.

А на трето място е била Kia Ceed. Номинирано в конкурса е било третото поколение на модела. Сред другите предимства на колата, които специалистите са посочили, е разнообразието от стилове каросерия. Освен хечбек с пет врати и комби, на клиентите се предлага спортен вагон ProCeed.

Списъкът с кандидати, който е бил определен през ноември 2018г. е включвал също и Ford Focus, Citroen C5 Aircross, Peugeot 508 и Mercedes-Benz A-Class.

Журито е оценило автомобилите по критерии като съотношение между цена/качество, технически иновации, дизайн, комфорт, безопасност, управляемост, икономичност, покриване на екологичните стандарти, производителност, функционалност и доволни собственици на автомобилите. Могат да участват само нови модели, които са излезли не по-рано от дванадесет месеца преди наградата.

Трябва също да се отбележи, че електрически коли са печелили тази награда само веднъж преди: през 2011г, Nissan Leaf е бил най-добрият.