• SHOP
 • CLUB
Пробвай премиум акаунт
0
Моят гараж
Добави автомобил
0
продукта #12-0414
0,00 BGN
Количката е празна

Check Engine на арматурното табло: причини за активация на индикатора и начини на отстраняването им

Check Engine е индикатор, който сигнализира проблеми в работата на двигателя или съпътстващите го системи. В модерните автомобили той информира за отказ на запалителната система или автоматична трансмисия, промени в оборотите на двигателя за известен период или горивната смес и т.н.

В нормален режим на работа, когато всички системи са под контролна на индикатора и са изправни, той светва, когато завъртите ключа за запалване и трябва да изгасне след като двигателя се включи. Обаче, ако ламппичката постоянно мига или започва неочаквано да мига по време на шофиране, трябва да проверите определени системи и датчици. Понякога можете да остраните проблема сами. Но ако след предприетите мерки индикатора Check Engine продължава да сигнализира проблем, ще се нуждаете от помощта на професионалист.

9 причини светлината Check Engine да мига

1. Използване на нискокачествено гориво. В този случай светлината Check Engine започва да мига веднага след зареждане. Можете да решите този проблем единствено чрез преминаване на по-качествено гориво.

2. Нарушения в херметичността на системата за подаване на гориво. Понякога лампичката мига, когато влезе въздух в горивната система поради някаква причина, например, ако капачката на резервоара не е затворена плътно.

3. Понижаване на нивото на маслото. Ако сигнала за неизправност се появява само при загряване на двигателя, може да има теч в системата за смазване. Ако е такъв случая, внимателно огледайте пространството под капака, проверете за течове масло по корпуса на двигателя. Ако откриете теч, отстранете го.

4. Отказ на горивната помпа или задръстване на горивния филтър. За да проверите работата им, трябва да измерите налягането в горивопровода с манометър. Ако е под 3 атмосфери, неизправни елементи от системи за подаване на гориво трябва да се ремонтират или заменят.

5. Замърсяване в елементите на системата за горивен инжекцион. При нарушение на способностите на дюзите на горивния инжекцион има негативно влияние върху работата на двигателя, което се отчита от бордовия компютър. Решението в този случай е почистване на компонентите. Можете да го направите самостоятелно, с използването на специални добавки или да се направи от професионалисти.

6. Отсуствие на искри в някой от цилиндрите. Можете да проверите дали има искра в цилиндъра с помощта на мултиметър или специален тестер за искри с пиезоелектрически елемент. Ако няма искра, трябва внимателно да диагнозирате компоненти като датчика на коляновия вал, запалителния модул, бобините, разпределителя и свещите, високоволтовите кабели и модула за управление на двигателя.

7. Неизправност на запалителните свещи. Следи от масло или гориво в областта на резбата, черен нагар по свещта, тъмно кафяви или жълти петна по повърхността на електрода или изолатора.

8. Отказ на датчика за кислород. Много често се случва сигнала Check Engine да се появява поради неговата неизправност. Понякога неизправността на датчика може да бъде указана от физически знаци, като голямо количество сажди или мръсотия по повърхността му. Разваленият датчик трябва да бъде сменен.

9. Нарушения в работата на катализатора. Един от начина да проверите е, с помощта на манометър да измерите изходното обратно налягане. То не трябва да наджишава 10 kPa при празех ход и 20 kPa при 2500 об/мин.

Кога трябва да спрете да шофирате

Понякога мигащият светлина Check Engine не е критически опасна. В такива случаи шофьора може да стигне до най-близкия сервиз за по-щателна диагностика. Обаче, понякога шофирането на колата с мигаща светлина Check Engine е стриктно забранено.

Трябва незабавно да спрете колата, ако:

 1. Една от следните предупредителни светлини мига заедно с индикатора Check Engine:
  • прегряване на двигателя
  • контрол на изходните газове
  • ниво на маслото
  • ниво на охлаждащата течност;
 2. Ако забележите следните знаци:
  • двигателя започва да вибрира
  • оборотите на двигателя са нестабилни при празен ход
  • усетите миризма на изгоряло в купето.
 3. Оборотите на двигателя не надвишават определено ниво докато индикатора мига.

Заключение

Ако индикатора Check Engine започне да мига по време на шофиране, спрете колата и изгасете двигателя. След това отворете капака, проверете работата на споменатите системи и се опитайте да разрешите проблема. Ако действията ви са без успех, преценете дали е възможно да продължите. Стигнете до най-близкия сервиз или се свържете със съответния сериз за помощ.

Във всеки случай, активацията на индикатора Check Engine не трябва да се игнорира. Това не само е опасно, но и може да доведе до скъпи ремонти. Обръщайте внимание на предупредителните сигнали, решавайте малките проблеми на време и колата ви ще ви служи дълго време.

Полезни видеа по темата:

4 причини да свети лампата Check Engine

 

Какво да направите, ако лампата Check engine се включи

 

 

Популярни публикации

Абонирайте се за нашите новинарски бюлетини

За да получавате последните ни новини и съвети, въведете Вашия e-mail