Plus
Пробвай премиум акаунт
0   продукта
#
0,00 BGN
Количката е празна

Зимни гуми

Производители
Избор от 700 висококачествени зимни гуми!
Резултати на страницата:

Зимните гуми за леки автомобили запазват еластичността си при замръзване през зимата и съхраняват плътността си в периода на разтопяване на снеговете. Те се монтират, когато температурата на околната среда е под +7 °C. Те не трябва да се използват през лятото, защото се износват бързо при контакта с горещия асфалт.

Преимущества на зимните гуми за леки автомобили

В страните, където климатичните условия не позволяват употребата на всесезонни гуми, продуктите от тази категория са незаменими. Към каучуковата смес са добавени специални съставки, като например натурално рапично масло. Благодарение на тях гумите са много по-меки от летните, което осигурява доброто им сцепление на хлъзгави настилки. Обикновено дълбочината на протектора е от 8 до 10 мм, за разлика от летните гуми, където тази стойност не надвишава 8 мм. Шарката на протектора разполага с по-големи ламели за отвеждане на снежната маса. Тази конструкция способства за по-късия спирачен път дори по заснежени настилки. Също така тези гуми подобряват стабилността на автомобила по пътища, които са покрити с лед или сняг. Използването на гуми с шипове подобрява значително сцеплението. Но тяхната употреба е разрешена от закона само в някои страни.

6 съвета при избора и покупката

 1. При покупката на гуми трябва да имате предвид климатичните особености на района, в който ще използвате автомобила. За целта от производителите се предлагат следните продукти:
  • Европейски тип. Този вид гуми са проектирани за меки зими с чести разтопявания на снеговете. Те разполагат с голям брой малки ламели, осигуряващи ефективното отстраняване на мокър сняг и киша от контактната повърхност. В краищата си гумите имат дренажни канали. Сред преимуществата на тези модели е възможността те да бъдат използвани при високи скорости.
  • Скандинавски. Тези зимни гуми за леки автомобили са предназначени за употреба при по-сурови климатични условия, като например при екстремни застудявания или заснежени и заледени пътища. Обикновено ламелите имат заострени ръбове, а блоковете на протектора са с назъбени ръбове. Това способства за надеждното задържане на гумите върху лед или утъпкан сняг.
 2. Преди да изберете продукти с шипове от каталога със зимни гуми за леки автомобили, трябва да се уверите, че тяхната употреба е разрешена от закона. В някои държави са разрешени за употреба само гуми без шипове дори и през зимата. И двата модела разполагат с определени преимущества. Така например гумите без шипове не повреждат пътната настилка, издават малко шум при работа и способстват за постигане на по-икономичен разход на гориво. Някои гуми разполагат със специална конструкция, която позволява поставянето и премахването на шиповете при необходимост. Това следва да бъде извършвано само в сервиз. Гумите с шипове осигуряват кратък спирачен път и отлично сцепление на заледен път, но те имат слабо сцеплението на сух и чист асфалт. Производителите предлагат различни видове шипове:
  • AD - от алуминий;
  • SD – със сърцевина от твърда сплав;
  • DD - имат диамантен ръб и правоъгълен щифт;
  • OD – разполагат с овална основа;
  • MD - пластмасови със сърцевина ​​от твърда сплав.
 3. Изберете шарка на протектора. Така например, ако шарката е насочена, рискът от аквапланинг ще бъде по-малък, заради ефективното отстраняване на водата. Но гумите с ненасочена шарка на протектора са много по-безшумни.
 4. Отдайте предпочитание на тесни гуми с висок профил, ако употребата им се допуска от производителя на автомобила. Тези гуми по-ефективно възпрепятстват поднасянето и по-бързо отстраняват разтопения сняг от контактната повърхност.
 5. Монтажът на гуми трябва да се извършва едновременно на всички колела. Също така е препоръчително да закупите и резервна гума.
 6. Обърнете внимание на датата за срока на годност. Дори ако гумите не се използват, не трябва да ги монтирате след 5 години от датата на тяхното производство.

Autodoc.bg - огромен онлайн магазин за зимни гуми за леки автомобили

От нашия онлайн магазин можете да закупите зимни гуми за леки автомобили на достъпни цени. Също така благодарение на нашите промоции имате възможността да спестявате още повече. Ако искате евтино да закупите висококачествени гуми, то поръчайте онлайн още сега.