Plus
Пробвай премиум акаунт
0   Стоки
#
0,00 BGN
Вашата количка е празна
изглед
81 Стоки

Пистолетът за боя се използва за покриването на каросерията и други части на автомобила с боя или със специални предпазни средства. С него може бързо и лесно да се нанася равномерен слой химическо средство върху работната повърхност без образуването на капки, петна или лошо боядисани повърхности, които биха развалили външния вид на автомобила и биха оказали негативно влияние върху качеството на неговото защитно покритие.

Какви видовете автомобилни пистолети за боя има

Инструментите се различават по системата си за пръскане. Всеки вид си има собствена маркировка:

 • HP. Евтини са и са подходящи за боядисването на големи площи. Тези инструменти отстъпват по ефективност на устройствата от другите типове - само около 40% от боята бива пренасяна върху работната повърхност. Изходящото въздушно налягане на тези устройства е 2 atm. Това дава възможност пръскалото да се държи на сравнително голямо разстояние от боядисваната повърхност и с лекота да се обработват труднодостъпни места. Но поради това, че част от материала отскача обратно, видимостта в работното помещение се влошава. Също така средството попада навсякъде около боядисвания елемент
 • HVLP. Изходното налягане на тези инструменти е 0,7 atm. Благодарение на това 75-80% от разпръскваният материал попада върху работната повърхност. За тези устройства е необходимо голямо количество въздух и съответно мощен компресор. Изходящият въздушен поток е с ниска скорост и затова се препоръчва с това устройство пръскането на боята да става от минимално разстояние, което от своя страна създава някои трудности при работа с труднодостъпни детайли
 • LVLP. Тези инструменти разполагат с най-балансираните характеристики. Изходното им налягане е около 0.8 - 1.2 atm, но консумираният въздух е два пъти по-малко от този при типа HVLP. Те пренасят до 85% от боята. Също така тези устройства осигуряват качествено и равномерно покритие от голямо разстояние, заради което са подходящи и за обработката на трудно достъпни детайли.

Особености при употребата на пистолети за боя

 1. Изберете диаметъра на дюзата според вискозитета на материала, който ще използвате.
 2. Настройте изходящото налягане според препоръките на производителя на пистолета за боя.
 3. Направете тест, за да се уверите в правилната настройка на устройството. Проверката се прави на три етапа, като се използва плътна хартия или картон за тестова повърхност. Започвате като поставяте пръскачката на препоръчаното от производителя разстояние, така че тя да е перпендикулярна на хартията и след това натиснете спусъка за 1-2 секунди. Отпечатъкът трябва да е с формата на издължен овал, който е равномерно оцветен. След това трябва да обърнете устройството в хоризонтално положение и да пръскате с боята, докато започне да се стича. Скоростта на течащите струйки, както и разстоянието между тях трябва да са сравнително еднакви. След това включете пистолета за боя и го прекарайте бавно по дължината на тестовата повърхност, без да променяте скоростта му. При правилни настройки върху цялата повърхност трябва равномерно да бъдат разпределени множество малки капки.
 4. Използвайте самозалепваща лента върху детайлите, които не трябва да бъдат боядисвани.
 5. Помнете, че работното помещението трябва е с добро проветрение. Използвайте, предпазни очила, респиратор и ръкавици.
 6. Дръжте пистолета за боя винаги на разстояние от боядисаната част, което е указано в инструкциите. За устройствата от тип HP то е средно 20 - 25 см, за HVLP e 10 - 15 см, a за LVLP e 18 - 23.

AUTODOC: удобно онлайн пазаруване

Ако желаете да закупите качествени пистолети за боя, тогава ги закупете от онлайн магазина AutoDoc. За нашите клиенти ние сме готови да предложим:

 • промоции и намаления, а също и възможност за безплатна доставка;
 • помощ от компетентни специалисти;
 • бързо обработване и доставка на поръчките;
 • богат продуктов асортимент от най-добрите производители.
loader Моля, изчакайте...